Kuchnia

Opisuje nas popularne powiedzenie dotyczące polskiej gościnności: „zastaw się a postaw się”. Dla nas gość zawsze był najważniejszy i musiał wyjść syty. Legendarna jest krakowska, dwudziestojednodniowa, uczta u Wierzynka z 1364r. Uczestniczył w niej cesarz, trzech królów i liczni książęta. Dla każdego Polaka to synonim wystawności i bogactwa – nie tylko kulinarnego. Powód tego spotkania pokrył się kurzem zapomnienia, ale uczta i krążące o niej legendy żyją do dzisiaj.  W tym dziale przybliżymy m.in. takie historie, anegdoty i szczegóły dotyczące produktów i potraw jakie trafiają na polskie stoły, a wywodzą się z naszych tradycji. Będziemy mówić o tym dlaczego na wigilię ma być 12 potraw, jakich, czym się różni pyra od kartofla i ziemniaka, co to oscypek, czy pierniki faktycznie leczą i jak powstaje tradycyjny mazurski sękacz.

Lista artykułów w dziale Kuchnia:

Nic nie znaleziono. Skorzystaj z wyszukiwarki.